Echtscheiding, wat moet je regelen?

Tekstgrootte:
A A A
Lees voor:
Echtscheiding, wat moet je regelen?

Heb je er alles aan gedaan maar heb je toch besloten om uit elkaar te gaan? Dan zijn er een paar dingen die je moet regelen.

 

Kinderen

Als jullie kinderen hebben is het van belang dat je met hen praat. Het is het beste om dit samen met je partner te doen. Vertel je kinderen, in woorden die ze kunnen begrijpen, wat jullie hebben besloten en wat er gaat gebeuren.

Jullie zijn verplicht om vervolgens een ouderschapsplan op te stellen. Hierin leg je alle afspraken vast, bijvoorbeeld over de omgang met de kinderen, over hoe je elkaar op de hoogte houdt over het wel en wee van jullie kinderen en over de financiƫle afspraken rond alimentatie.

Het belang van de kinderen staat hierin voorop.

Komen jullie er zelf niet uit? Vraag dan hulp aan een mediator.

 

Echtscheidingsconvenant

Zijn jullie getrouwd? Om de scheiding te kunnen regelen heb je een mediator en/of advocaat nodig die het echtscheidingsconvenant opstelt. Daarin worden de financiƫle afspraken en de verdeling van de inboedel geregeld.

 

Hypotheek

Een gesprek bij de bank of met een financieel adviseur kan jullie helpen duidelijkheid te krijgen over de eventuele koopwoning. Kan een van beiden de hypotheek overnemen of moet het huis in de verkoop?

 

Snel handelen bij ruzie

Als er veel ruzie en strijd is dan is het belangrijk dat een aantal zaken snel geregeld wordt.

Denk daarbij aan het aanpassen van de en/of-bankrekeningen, het huurcontract van de woning, woonruimte zoeken voor de vertrekkende partner en het aanvragen van voorlopige voorzieningen bij de rechter.