Mijn ouders gaan scheiden

Tekstgrootte:
A A A
Lees voor:
Mijn ouders gaan scheiden

Mijn ouders gaan scheiden, en nu?

 

Als je ouders gaan scheiden kan dat je boos, verdrietig, bang en in de war maken. Misschien krijg je klachten als vermoeidheid, somberheid, eet- en slaapproblemen en concentratieproblemen. Dat is niet gek, want het kan heel heftig voor je zijn als je ouders uit elkaar gaan. Voor jouw gevoel horen zij bij elkaar te zijn. Plotseling is alles anders. Hoe ga je hiermee om?

 

De scheiding is nooit jouw schuld

Het is heel belangrijk om te beseffen dat de scheiding niet jouw schuld is. Jij kunt je ouders ook niet tegenhouden of helpen bij elkaar te blijven. Zij hebben een keus gemaakt, maar dat is een keus om als partners uit elkaar te gaan. Ze blijven jouw ouders en dat zal altijd zo zijn.

 

Waar ga ik wonen?

Waarschijnlijk gaat een van je ouders verhuizen of misschien zoeken ze allebei wel een andere woning. Voor jou verandert er daarmee ook iets. Blijf je bij een van je ouders wonen of ga je afwisselend bij allebei wonen? Uiteindelijk zullen je ouders de keus maken, maar ze zullen waarschijnlijk wel met je overleggen wat jij het liefst wil. Dit kan heel moeilijk voor je zijn, omdat je het gevoel hebt te moeten kiezen tussen je ouders. Dat is niet zo, je kiest alleen je woonplek. Misschien kies je die omdat je dan dichter bij je vrienden woont.

 

Onthoud dat je ouders altijd je ouders blijven. Je hoeft nooit te kiezen tussen de een of de ander. Als je geen keus wilt maken voor je woonplek, mag dat ook. Je ouders moeten uiteindelijk zelf de knoop doorhakken.

 

Wat kan ik doen?

Je kunt de scheiding dus niet tegenhouden. Wel kun je wat dingen doen die je kunnen helpen in deze moeilijke periode:

 

  • Praat met je ouders. Vertel ze dat je geen keus tussen ze wilt maken, omdat je ze niet wilt teleurstellen.
  • Vertel je ouders hoe jij je voelt.
  • Praat erover met iemand die jij vertrouwt, bijvoorbeeld een vriend, een oma of een leraar op school.
  • Bespreek met je ouders hoe je het op school gaat vertellen. Als jij het er op school niet steeds over wilt hebben is het goed dit aan de leraar te vertellen.
  • Lees een boek. Er zijn veel boeken over ouders en kinderen in dezelfde situatie. Kijk op www.ouders-uit-elkaar.nl voor boeken die voor jouw leeftijd zijn. Je vindt daar ook meer tips.

 

Weet je niet goed met wie je het hierover kunt hebben? Dan kun je altijd hulp bij ons vragen. Dit kan online, bijvoorbeeld via een chatgesprek, maar je kunt ook een afspraak met ons maken. Dan kom je bij ons langs of wij bezoeken jou thuis.