Op zoek naar andere woonruimte

Tekstgrootte:
A A A
Lees voor:
Op zoek naar andere woonruimte

Om allerlei redenen kun je op zoek zijn naar een ander (huur)huis. Misschien ga je voor het eerst op jezelf wonen, of verwacht je gezinsuitbreiding. Misschien wil je terug naar of juist weg van je geboorteplaats. En dan kun je ook nog op verschillende manieren op zoek naar andere woonruimte. Zo kun je een huis huren van een particulier of van een woningcorporatie. Heb je een huurachterstand of -schuld waar je nu woont? Dan is het lastiger om aan een nieuwe woning te komen. (Voor tips rondom schulden/financiën, link naar andere pagina)

 

Noodzaak? Mogelijk voorrang

Houd er rekening mee dat de vraag naar (goedkope) huurwoningen groter is dan het aanbod. Daarom duurt het meestal even voor je een geschikt huis vindt. Heb je op zeer korte termijn een nieuwe woning nodig en kun je die noodzaak aantonen, dan is het soms mogelijk om voorrang te krijgen. Je krijgt dan een urgentieverklaring. Niet elke woningbouwvereniging werkt daarmee. Meer informatie hierover vind je op de website van de woningbouwvereniging in jouw buurt.
www.de-woonplaats.nl
(de Achterhoek, Enschede)
www.viverion.nl
(Lochem, Rijssen-Holten en Hof van Twente)
www.thuisindeachterhoek.nl is een samenwerking van:

www.sité-woondiensten.nl
(Bronkhorst , Doetinchem)

www.wonion.nl
(Oude Ijsselstreek)
www.prowonen.nl
(Berkelland, Bronkhorst, Oost Gelre)
www.plavei.nl
(Gemeente Montferland)

www.wsdinxperlo.nl
(Gemeentes Aalten, Doetinchem, Oude Ijsselstreek, Winterswijk)

Schrijf je in bij een of meerdere woningbouwverenigingen

Als je een woning wilt huren van een woningbouwvereniging, zul je je daar eerst moeten inschrijven. Meestal vragen de woningstichtingen hiervoor een klein bedrag per jaar. Het is belangrijk dat je zelf ook actief op zoek gaat en reageert op het woningaanbod. Vaak kan dit online of staat het actuele aanbod in de krant.

 

Schrijf je meteen in als je 18 bent

Thuiswonende kinderen kunnen zich inschrijven bij een woningbouwcorporatie vanaf 18 jaar. Ook als je dan nog niet op zoek bent naar een andere woning, is het wel verstandig om je alvast in te schrijven. Sommige woningbouwverenigingen kijken bij de toewijzing van een woning namelijk wie het langst ingeschreven staat. Je kunt dan dus alvast inschrijftijd opbouwen, voor als je later graag een eigen woning wilt.

 

Zoek een woning bij een particuliere verhuurder

Er zijn ook particuliere mogelijkheden om een nieuwe woning te vinden. Die verschillen per regio. Denk bijvoorbeeld eens aan de berichtjes in het plaatselijke krantje of op het prikbord bij de supermarkt. Ook kun je makelaars benaderen. Die verhuren soms voor een bepaalde periode huizen die te koop staan. Deze huizen worden vaak gemeubileerd verhuurd.

 

Hulp bij het vinden van een nieuwe woning

Wil je ondersteuning bij het zoeken naar een nieuw onderkomen? Wij kunnen je op verschillende manieren helpen.