Wij gaan scheiden, hoe vertellen we het onze kinderen

Tekstgrootte:
A A A
Lees voor:
Wij gaan scheiden, hoe vertellen we het onze kinderen

Als je het besluit hebt genomen om uit elkaar te gaan is daar een emotioneel proces aan voorafgegaan. Vaak zal er een stressvolle en emotionele periode op volgen. Als jullie kinderen hebben komt daar een belangrijk moment bij, namelijk het gesprek met je kinderen over de echtscheiding. Minstens zo belangrijk is de ondersteuning die je je kinderen in deze moeilijke periode biedt.

 

Praten met je kinderen

De eerste stap is het gesprek met je kinderen over de keus die jullie gemaakt hebben en over de gevolgen hiervan. Dat is niet makkelijk en kinderen kunnen op verschillende manieren reageren. Misschien worden ze boos, omdat ze niet betrokken zijn bij de keuze. Ze kunnen angstig of onzeker worden, omdat ze bang zijn (een van) jullie kwijt te raken. Ze kunnen zich schuldig voelen en denken dat de scheiding door hen komt. Kortom, de boodschap kan een heleboel gevoelens oproepen. Dat is niet gek, want voor kinderen stort hun wereld in als ze horen dat hun ouders uit elkaar gaan. Stel daarom het belang van je kinderen voorop en probeer ze zo goed mogelijk te helpen.

 

Hoe kun je je kinderen ondersteunen?

De volgende tips kunnen je helpen om je kinderen te ondersteunen:

 

  • Wees open en eerlijk naar je kinderen. Vertel dat je gaat scheiden en wat dit voor hen zal betekenen. Praat niet over je relatieproblemen.
  • Probeer dit gesprek als ouders samen te voeren. Dit geeft de kinderen de boodschap dat jullie nog steeds samen ouders zijn, al gaan jullie uit elkaar als partners.
  • Pas je aan op het begripsniveau van je kinderen, kies woorden die zij begrijpen.
  • Maak duidelijk dat ze niet tussen jullie hoeven te kiezen, maar dat jullie kijken waar ze het best kunnen wonen. Jullie blijven beiden hun ouders.

 

Wil je ondersteuning bij de scheiding of bij het regelen van zaken rondom de omgang? Of heb je vragen over de kinderen? Wij kunnen helpen. Op deze website vind je hulpmiddelen om zelf aan de slag te gaan en manieren om met ons in contact te komenĀ .

 

De volgende sites kunnen je ook verder helpen:

http://www.allesoverscheiding.nl

http://kiesvoorhetkind.nl

http://www.cjgachterhoek.nl