home / trainingen / Problemen de baas

Problemen de baas

Tekstgrootte:
A A A
Lees voor:
Problemen de baas

‘Niet de dingen zelf maken de mensen van streek, maar hun gedachten erover.’

Epictetus (filosoof, 55-135 n. Chr.)

 

Lig jij regelmatig wakker van het piekeren? Heb je vaak het idee dat je iets fout doet? Vind je het lastig om positief over jezelf te denken? Is relativeren niet je sterkste kant?

Misschien is de training “Problemen de Baas” dan iets voor jou! In deze training leer je om negatieve gedachten die zich automatisch aandienen, te herkennen en zodanig om te buigen dat er geen negatieve gevoelens ontstaan.

 

Je volgt de training via een persoonlijke, beveiligde pagina op Mijn Online Plan. Daar kun je tussendoor ook altijd een vraag aan ons stellen.

 

De training

In deze online begeleide training staan je gedachten centraal.

Bij problemen kunnen negatieve gedachten een automatisch proces zijn geworden. Het is dan een gewoonte om op die manier te denken – het is zelfs zó gewoon dat je er niet eens meer bij stilstaat welke gedachten je hebt. Het lijkt daardoor alsof je vanzelfsprekend een bepaald gevoel krijgt naar aanleiding van een bepaalde gebeurtenis of situatie.

 

Schematisch is dit als volgt weer te geven:

 

Situatie → (automatische) gedachten → gevoel/emotie (bijv. angst) → gedrag

 

Om vervelende gevoelens zoals angst, somberheid, verdriet en gespannenheid te verminderen, is het belangrijk om na te gaan door welke gedachten ze ontstaan. Wat denk of zeg je tegen jezelf op de momenten dat je nare gevoelens hebt? Als je dit weet, kun je nagaan of deze gedachten wel kloppen met de werkelijkheid.

 

Tijdens de training leer je om de automatische manier van denken in bepaalde situaties te veranderen. Het is niet de situatie die je het nare gevoel geeft, maar de manier waarop je over de situatie denkt. Anders gezegd: als je op een neutrale of positieve manier naar een situatie kunt kijken, zal dit minder of geen negatieve gevoelens opleveren. Om te stimuleren dat je je gedachten verandert, bevragen we je gedachten kritisch en motiveren we je om in de praktijk te testen of je gedachten wel overeenstemmen met de werkelijkheid.

 

Opzet

De training bestaat uit vier delen. Gedurende het traject krijg je begeleiding van een persoonlijke coach (een gediplomeerd maatschappelijk werker). De training bestaat uit een deel theorie en een deel opdrachten. Aan de hand van deze opdrachten breng je de theorie in praktijk. Je coach zet de delen klaar en geeft je feedback. Natuurlijk kun je tussendoor ook altijd vragen stellen.

 

Inhoud van de training

 

Deel 1: Invullen dagboek

In dit deel houd je een dagboek bij over je gedachten en gevoelens. Zo helpen we je inzicht te krijgen in je eigen denkwereld.

 

Deel 2: Uitdagen gedachten

In dit deel ga je een stap verder: je gaat je eigen gedachten uitdagen. Hoe weet jij dat jouw negatieve scenario ook echt gaat gebeuren?

 

Deel 3: Een experiment

Je gaat aan de slag met de inzichten die je gekregen hebt in deel 1 en 2.

 

Deel 4: Evaluatie

Hoe is het experiment verlopen, ga je verder?

 

Aan de slag!

Ben je geïnteresseerd in deze training? Meld je dan hier meteen aan!

Twijfel je of de training geschikt is voor je, of heb je een andere vraag? Stel dan hier je vraag.

In Mijn Online Plan vind je nog veel meer trainingen die mogelijk interessant voor je zijn.