Chatten met de hulpverlener

Tekstgrootte:
A A A
Lees voor:
Chatten met de hulpverlener

Annelinde (19)

Mijn verlegenheid zit me al mijn hele leven in de weg. Als kleuter durfde ik niet bij Sinterklaas op schoot te zitten. Ik durfde niets te zeggen tijdens het kringgesprek. Ik durfde geen spreekbeurten te houden. Nachtenlang lag ik te huilen als er weer zo’n ‘middelpunt-moment’ in aantocht was.

Op de middelbare school werd het alleen maar erger. Dat ik zo bloosde, hielp natuurlijk niet mee. Als een leraar mij het woord gaf, kreeg ik een kop als een boei en begon ik te hakkelen. Klasgenoten lachten me uit. Het enige vak dat ik leuk vond, was gym. Tijdens het sporten vergat ik alles om me heen. Heerlijk was dat.

Mijn droom was om de ALO te doen, de lerarenopleiding voor lichamelijke opvoeding. Maar als ik daar serieus over nadacht, stond het zweet me al snel in handen. Op het sportveld kon ik wel mezelf zijn, maar ik zag enorm op tegen de presentaties eromheen. En zou ik later eigenlijk wel opgewassen zijn tegen al die puberende leerlingen?
Na mijn middelbare school, twee jaar geleden, wilde ik een jaar reizen om erover na te denken. Maar toen puntje bij paaltje kwam, durfde ik niet alleen. Ik ging bij mijn vader op de boerderij werken, en ondertussen baalde ik van mezelf. Waarom deed ik nooit wat ik wilde? Het maakte me zo boos, dat ik besloot hulp te zoeken.

Zelfs bellen vond ik al eng, dus ik was blij dat ik via internet op maatschappelijk werk stuitte. Ik kon live chatten met Eveline, een maatschappelijk werkster. Zij gaf me wat handige tips. Bijvoorbeeld om contact met mensen niet uit de weg te gaan, zoals ik nu vaak doe, maar juist op te zoeken. Werk kan daarbij een soort breekijzer zijn. Als je iets omhanden hebt, dan gaat het contact veel makkelijker. Zo bouw je positieve ervaringen op.

Eveline raadde me ook aan een assertiviteitstraining te doen. Daar heb ik erg veel geleerd. Hoe ik negatieve gedachten kan omzetten in positieve, bijvoorbeeld. Inmiddels sta ik elke zaterdag achter de bar bij mijn voetbalclub, en dat maakt me een stuk zelfverzekerder. Ook ben ik coach geworden van een jeugdteam. En ik heb me ingeschreven op de ALO. Want nu durf ik de uitdaging aan!

 

Herken je jezelf in dit verhaal en wil jij ook aan de slag met assertiviteit? Ga eens aan de slag met onze assertiviteitstest of onze weerbaarheidstraining. Natuurlijk mag je ook een afspraak maken om met één van onze hulpverleners te chatten.