Opvoedondersteuning van Home-Start

Tekstgrootte:
A A A
Lees voor:
Opvoedondersteuning van Home-Start

Renske (26)

Ik kom uit een chaotisch gezin. Zes kinderen in een klein, rommelig huis. Mijn ouders waren gescheiden, en mijn moeder had nauwelijks energie voor ons. We moesten onszelf maar zien te redden. Ik was vastbesloten het allemaal anders te doen.

Op mijn zeventiende ontmoette ik Pieter, mijn huidige man. Een lieve, zachte jongen, en ik wist meteen dat het goed zat. Na een jaar hadden we genoeg bij elkaar gespaard om te gaan samenwonen. Drie jaar later hadden we twee dochters. Pieter haalde zijn chauffeursdiploma en we kregen het wat breder. We hadden het fijn samen.

En toch sloop er langzaam een soort onrust in mijn leven. Het leek wel of ik het allemaal té goed wilde doen. De kinderen goed verzorgen en opvoeden, het huishouden runnen… Steeds zag ik het angstbeeld van vroeger voor me. Pieter was vaak de hele week weg. Ik poetste, waste en rende me suf, snauwde de kinderen af en stortte me ’s avonds uitgeput op de administratie.

Bij een andere moeder deed ik mijn beklag. Ze was verbaasd: wij hadden het toch zo goed voor elkaar? Maar ze besefte niet welke prijs ik daarvoor betaalde – en de kinderen met mij. Ze had wel een tip: ik zou misschien hulp kunnen krijgen van een vrijwilliger, via Home-Start. Daar had ze zelf goede ervaringen mee.

In eerste instantie maakte ik me juist extra druk toen ik begreep dat er regelmatig iemand bij me langs zou komen. Maar toen ik Leonie ontmoette, viel die spanning meteen van me af. Leonie bleek zo’n warm, vrolijk persoon, dat het meteen vertrouwd voelde. Wat me opviel, was dat ze zo goed begreep wat ik bedoelde, ik voelde me echt gehoord.

Inmiddels ondersteunt zij mij, alsof ze een goede vriendin is. Ze luistert naar me en denkt met me mee hoe ik dingen kan veranderen. Dankzij Leonie ben ik veel rustiger geworden. Ze heeft me bijvoorbeeld geleerd om mijn dagen duidelijk in te delen. Als de kinderen uit school komen, ben ik er voor hen. Is de badkamer dan nog niet schoon, dan is dat maar zo. In ons huis mag geleefd worden. Dat betekent niet dat het meteen zo’n rotzooi is als vroeger bij ons thuis. Eigenlijk is ons huis nu zelfs veel gezelliger dan voorheen.

En het belangrijkste is: met mijn meisjes gaat het ook veel beter. Soms baal ik ervan dat ik ze al die jaren zo kort heb gehouden. Maar als ik zie hoe ze nu stralen, weet ik: het was nog niet te laat.

Klik hier voor meer informatie over Home-Start. Wil je zelf vast aan de slag? Kijk eens op de pagina Gezin en Opvoeden.